Page 20 -
P. 20
발효 시 막걸리 냄새가 난다는 평이 많다. 설탕이나 버터가 많이 25 아가베 시럽
들어가는 크루아상, 단팥빵, 식빵은 골드 드라이이스트, 깜빠뉴나
용설란에서 추출한 당분을 이용해 만든 시럽. 설탕
치아바타 같은 하드 빵은 레드 드라이이스트를 사용하면 된다.
대신 사용할 수 있다.
22. Yeast
25. Agave Syrup
Raises the bread dough as it generates a large amount
of carbon dioxide. It is best to use raw yeast, but as raw Syrup made by sugar extracted from the
yeast has a short shelf life, you can use semi-dry yeast Agave. It can substitute sugar.
at home. There are some products that can be stored at
room temperature. Although they can be easily stored,
many say that they smell like “Makgeolli” (makgeolli: 26 메이플 시럽
Korean traditional liquor based on rice) during 메이플 나무의 수액에서 채취해 만드는 천연당으로 특유의 독특한
fermentation. Use gold dry yeast for Croissants, Sweet 향을 지니고 있다.
red-bean bread, and bread that contain a lot of sugar or
butter. Use red dry yeast for hard bread such as Pain de 26. Maple Syrup
campagne or Ciabatta. A natural sugar that is harvested from the sap of maple
trees. It has a unique scent.
23 통팥앙금
27 말차가루
팥을 삶아 설탕을 넣어 조려서 만든
것으로 설탕의 비율로 단맛 정도를 1차 가공한 녹차를 분쇄해 만든 가루 녹차. 빵을 만들 때 너무 많이
조절한다. 시중 제품에도 저당 팥앙금 넣으면 쓴맛이 날 수 있으니 밀가루 대비 5%를 넘지 않도록 한다.
이 있으니 선택해서 구매한다.
27. Matcha powder
23. Red-bean paste Powdered green tea made by grinding processed green
Boiled red-bean paste with sugar. The sweetness can tea. To use less than 5% of the flour is recommended, as
be adjusted by the sugar amount. You can find low- it can taste bitter if you add too much.
sugar red-bean paste from the grocery store.
28 코코넛 오일
24 호두 24℃ 이하에서는 고체, 그 이상일 때는 액체 상
단팥빵, 깜빠뉴를 만들 때 사용한다. 견과류는 그냥 사용하는 것보 태로 바뀌는 오일. 코코넛 특유의 향을 내므로
다 구워서 사용하면 견과류의 고소한 맛이 더 살아나기 때문에 사용 원하지 않는다면 정제된 코코넛 오일을 사용하
전 구워서 식힌 후 사용하는 것이 좋다. 껍질을 깐 호두는 산패되기 면 된다.
쉽기 때문에 밀봉해 냉동 보관하는 것이 좋다.
28. Coconut oil
24. Walnut It changes to a solid state under 24°C(75°F) and to a
Used for Sweet red-bean bread and Pain de Campagne. liquid state above that temperature. If you don't like the
Nuts are better to be baked before use to enhance its coconut scent, you can also use refined coconut oil.
savory taste. Peeled walnuts are recommended to be
kept frozen, as they can easily be acidified.
29 바닐라 익스트랙
초콜릿, 아이스크림, 케이크, 과자, 크림 등에 널리 사용하며 바닐라
꼬투리에 에탄올을 담가 만든다. 바닐라빈을 사용하는 것이 가장
INTRO_2 021